Quan l’any 1968 José Ángel Gironés, Jaime Bernabeu, Rafael Galiana i un grup de persones entusiastes van crear el Cine Club Utiye, ni se’ls va passar pel cap que assistirien a la commemoració del seu 50 Aniversari, i amb activitat viva any rere any. És un fet insòlit i excepcional que, en un país de festa i pandereta, una associació cultural arribe al mig segle d’existència. El Cine Club Utiye d’Ontinyent naix el 20 d’octubre de 1968 al Teatre Echegaray amb la projecció de la pel·lícula El criminal, de Joseph Losey. Des d’aleshores s’han exhibit més de 2.500 títols, l’equivalent a unes 5.000 hores de projecció. Sense un espai propi al començament, amb el temps les projeccions han anat passant per totes les sales de cinema de la nostra ciutat, malauradament desaparegudes a hores d’ara: La Niñez, el Cine Lara, el Cine Palafox i, des de l’any 2008, el Centre Comercial El Teler, on actualment realitzem les sessions setmanalment.

L’Utiye realitza una activitat complementària al cine que es programa a les sales comercials, ja que se centra fonamentalment en el cinema d’autor i de qualitat, el cinema en valencià, el cinema que es produeix a l’estat espanyol, a Europa i a tot el món, sempre en versió original, la qual cosa que ha fet del nostre Cine Club una referència a la nostra comarca i a les comarques veïnes, essent com és una de les principals i més antigues associacions culturals de la nostra ciutat.

Desenvolupem una àmplia i diversa activitat al llarg de tot l’any, amb una programació estable de pel·lícules d’estrena cada setmana, però també preparem la Mostra de Cinema d’Ontinyent (que enguany arriba a la 17a edició), la Setmana de Cinema i Novel·la Negra, a més de col·laborar amb altres associacions i amb tots aquells col·lectius i entitats que ens ho han sol·licitat, com per exemple, el Dia dels Malats d’Alzheimer, el Dia de la Dona, el Festival de Cinema de Medi Ambient, els Majors Actius, cinema per als alumnes de col·legis i instituts, el Cinema a la Fresca, el Concurs de curts, etc. Molts realitzadors compten amb l’Utiye com una pantalla amiga a l’hora d’estrenar les seues pel·lícules, perquè sempre hi ha dificultats per a disposar de sales on poder arribar al públic.

També hem tingut la sort que al llarg de tots aquests anys ens han visitat grans personalitats del món del cinema, que han vingut a Ontinyent d’una manera altruista, sense res a canvi, només la nostra amistat i el contacte humà i el caliu dels aficionats al cinema.Han estat molts els directors, actrius i actors, crítics i músics..., persones que treballen a l’altre costat de les càmeres, seria una llarga llista, però m’agradaria remarcar la presència a la nostra ciutat del gran actor Luis Ciges, amb el qual iniciarem aquest memoràn dum d’amics que ens han visitat, i conclourem precisament amb Xavier Mariscal i Fernando Trueba, els nostres convidats d’aquesta 17a Mostra, amb els quals esperem que donem per iniciada una llarga i bella amistat....

Per acabar, direm que des d’aquell any 1968 han passat moltes juntes directives, presidents, presidentes i persones diverses que han fet possible la pervivència del Cine Club Utiye fins al dia hui, en què arribem a la fita dels cinquanta anys que ara commemorem i que, de ben segur, continuarà fins a l’infinit i més enllà amb altres persones i equips directius que tiraran endavant una associació cultural insòlita, que continua mantenint la flama encesa d’aquell esperit amb el qual es va fundar el Cine-Club Utiye: la devoció i l’amor al cine. Moltes gràcies.

Joan Enric Valiente Vaello
President del Cine Club Utiye

montatge logos