CARTELL-INTERNETONTINYENT SETMANA NEGRA

cicle de cinema i novel·la negra
del 2 al 13 de març de 2016
 

 

 

 

 

Autor del cartell: Gonzalo Gironés Sarrió - GONGDISSENY

 

 

 

 

 PROGRAMACIÓ: CINEMA, NOVEL·LA I ALTRES ACTIVITATS

dimecres 2 de març

- a les 20 hores. Lloc: Centre Cultural de Caixa Ontinyent . ACTE INAUGURAL DE LA SETMANA NEGRA

Taula Rodona. Ficció versus realitat: la novel·la i el cinema negre vists per especialistes d’investigació i per la criminòloga Noemí Calabuig.
Moderat i presentat per Jordi S. Vicente. 

 

<strong">

dijous 3 de març

- a les 20 hores. Lloc: Llámame Lola

, degustació i maridatge amb tapes de temàtica negra elaborades per Llámame Lola.
Més informació en Llámame Lola.

 

  

 

divendres 4 de març

<strong">- a les 20 hores. Lloc: Centre Cultural de Caixa Ontinyent

<strong">Conferència sobre cinema negre a càrrec de l’escriptor Santiago Álvarez (Múrcia, 1973). Llicenciat en enginyeria però preparat en moltes altres disciplines com per exemple la narrativa, les obres de teatre, els musicals, el cinema, etc., Santiago Álvarez és director de continguts del festival de gènere negre València Negra, que es realitza des de l’any 2013 a la capital del Túria. Així mateix, és el primer professor en Espanya del software per a escriptors Scrivener, del qual es realitzen regularment tallers presencials. És autor també de la novel·la, La ciudad de la memoria (2015), la qual serà presentada en la conferència.
Moderat per Vicky Piqueras.

La conferència versarà sobre el següent: 

El període clàssic del gènere americà abasta, segons les convencions més acceptades, des d’Elfalcómaltés (1941) fins a Setdemal (1958). Aquest cine prové sobretot de la literatura hard-boiled iniciada per Dashiell Hammett i Raymond Chadler, però tal vegada siga la seua versió cinematogràfica la que s’ha fixat amb major persistència en l’imaginari col·lectiu: detectius solitaris, atracadors fracassats, ensarronadors en el tall de la navalla, homes que són joguets en mans de dones perverses o que cauen davant  de la temptació d’eixir de manera fàcil de la seua maleïda vida.

         Es tracta sols de fantasia? Són models caducs, passats de moda? Tal vegada existeixen certes característiques morals i ètiques aplicables als nostres dies. Tal volta sí, com ja va fer Alonso Quijano amb els llibres de cavalleria, podem inspirar-nos en estes velles pel·lícules per rescatar valors i actituds que avui en dia han quedat en desús i poden resultar-nos més apropiats que mai.

         Discutirem estes característiques en els films i tendències més conegudes del període clàssic del gènere, distingint entre aquelles que resisteixen el pas de les dècades i les que queden irremeiablement enrere. També comentarem l’aplicació d’eixos mateixos trets a un personatge de ficció, el detectiu Mejías de La ciudad de la memoria (Ed. Almuzara, 2015), que viu com un modern (o no tant) Quixot a l’ombra de Bogart, mentre contempla la seua existència com una successió d’escenes en blanc i negre on replicar les aventures del seu heroi del cel·luloide. 

dissabte 5 de març

- a les 10 hores. Lloc: Ediciones Babylon

Taller d’escriptura impartit per l'escriptor Santiago Álvarez on desenvoluparà un seguit de punts específics que ajuden a escriure, com ara les normes bàsiques o principis generals; què és una novel·la; la veritat o la realitat en la narració; la qualitat d’un novel·lista; la importància de revisar els textos; els diàlegs; la importància dels personatges; etc, etc.
Places limitades. Inscripció 10 € en La Llibreria o en Facebook: ontinyentsetmananegra

El taller versarà sobre el següent:
1.- Normes bàsiques o principis.
2.- Què és una història? Necessitat humana d’històries.
3.- La veritat o la realitat. Mai fingir.
4.- Les quatre qüestions fonamentals de l’estil.
5.- Qualitats d’un novel·lista.
6.- La importància de revisar.
7.- Gènere negre.
8.- Estructura.
9.- Personatges.
10.- Diàlegs.
11.- El to.
12.- Composició d’escenes.
13.- Scrivener.
14.- El món editorial.

dimecres 9 de març

- a les 20 hores. Lloc: Ediciones Babylon (ACTE CANCEL·LAT) 

El passat 17 de febrer va faltar Joan Bohigues, per la qual cosa queda cancelat l'acte que teniem previst de la presentació de la seua novel·la Un tal JB (2015). Des del Club de Lectura i el Cine Club Utiye, expressem les més sinceres mostres de condol a la família i amics de Joan Bohigues. El millor homenatge que podem retre-li és llegir les seues obres.

 Joan Bohigues (Cullera, 1957-2016), Llicenciat en Història Contemporània per la Universitat de València.

 Estudia guió en la UIMP de València i en San Antonio de los Baños, Cuba, amb Manolo Matjí, Jose Luis Borau, Juan Madrid entre d’altres. És escriptor de guions de curt metratges així com de novel·les de gènere negre com Soldada Roja, L’Agenda del Sicari, Carn Magolada i la que anava a presentar ací a Ontinyent, Un tal JB (2015).
 

 

 

 

   

  dijous 10 de març

- a les 20 hores. Lloc: Centre Cultural de Caixa Ontinyent

Taula rodona/col·loqui d’autors locals de novel·la negra. Participaran escriptors d’Ontinyent i la Vall d’Albaida com ara Diana Cerdà, autora de l’obra de gènere negre Mírame, finalista del premi La Trama; Ramón Cerdà autor d’una extensa obra narrativa, entre d’altres La habitación de las mariposas, Las voces de las hormigas, El síndrome del delfín o La Ropavejera; i Francesc Company, professor i autor també de diversa obra entre d’altres Teranyines a l’ànima, Els jardins perduts i Òptica tenebrosa, guanyadora del premi de narrativa d’Eivissa 2008.
Moderats per Santiago Sanchis, director del Periòdic d’Ontinyent i autor també de varies novel·les com Memoria del traidor o El hijo de Yuri Gagarin, entre d’altres. 

 divendres 11 de març

 - a les 20 hores. Lloc: Ediciones Babylon

Presentació de la novel·la El secreto de Vesalio (2015) de Jordi Llobregat (València, 1971). 

 

 Co-creador i director del festival de gènere negre València Negra, que es realitza des de l’any 2013 a la capital del Túria. Llobregat és nascut a València però amb forts vincles personals amb Barcelona, on està centrada la novel·la. Apassionat de la història s’inicia a l’escriptura de molt menut i hui en dia aquesta activitat creativa la compagina amb la direcció d’una empresa dedicada a la realització de projectes d’investigació i desenvolupament comunitari i empresarial. Presentat per Ferran Gandia.

 

 dissabte 12 de març

- a les 10 hores. Lloc: Placeta de l'església de Sant Carles

Visita guiada pels llocs que varen ser escenari de crims i altres delictes al segle XVI-XIX. 
Visita realitzada per Alfred Bernabeu, doctor en Història Moderna, professor a l’IES l’Estació i Cronista Oficial de la ciutat d’Ontinyent. 

 


 PEL·LÍCULES  -  projeccions en el Cine Club Utiye al Centre Comercial El Teler

 

EL CLAN

TOEl clan. Argentina. 2015. 110 minuts. Idioma: castellà. NR-16 

Director: Pablo Trapero. Guió: Pablo Trapero. Música: Sebastián Escofet. Fotografia: Julián Apezteguia. Intèrprets:Guillermo FrancellaPeter LanzaniInés PopovichGastón CocchiaraleGiselle Motta,  Franco MasiniAntonia BengoecheaGabo Correa.

dimecres 2 i dijous 3 a les 20 h - 22:30 h 

divendres 4 a les 22:30 h 

dissabte 5 a les 18 h - 22:30 h 

diiumenge 6 a les 18 h - 20 h i 22:15 h

 Veure tràiler:  El Clan                                             

 
Nominada als Premis Goya a Millor Pel·lícula Hispanoamericana. Lleó de Plata al Festival de Venècia a Millor Director. 

Basada en fets reals del Clan Puccio, que va commocionar a la societat argentina a primeries dels 80. Una família, amb una aparent normalitat, es dedicava al segrest i a l'assassinat, vivint dels rescats que pagaven els familiars dels segrestats.

 


  

 PERDICIÓN

 TO:  Double Indemnity. USA. 1944. 106 minuts. Idioma: anglés sub castellà. TP

 Director: Billy Wilder. Guió: Raymond Chandler, Billy Wilder (Novel·la: James M. Cain). Música: Miklós Rózsa. Fotografia: John F. Seitz.  Intèrprets:  Fred MacMurray, Barbara Stanwyck, Edward G. Robinson, Tom Powers, Porter Hall, Jean Heather, Byron Barr, Richard Gaines,  Fortunio  Bonanova, John Philliber, Bess Flowers, Miriam Franklin. 

 divendres 4 a les 20 h

 dissabte 5  a les 20 h

 

 Veure tràiler:  Perdición                                         

 

Nominada a 7 Òscars en 1944 (Millor Pel·lícula, Director, Actriu, Guió, ...) 

Una de les millors pel·lícules de cine negre de tots els temps, un clàssic pel qual no passa el temps i l'obra mestra en la qual es reflecteix la gran majoria de films del gènere. Pel·lícula absorbent i tràgica que combina sordidesa i passió per mostrar a Barbara Stanwyck com una de les femmes fatales més fascinants de la història del cine que va marcar el codi visual del cine negre.
 


 

BLACK MASS

 TOBlack Mass. USA. 2015. 122 minuts. Idioma: anglés sub. castellà. NR-18

Director: Scott Cooper. Guió: Mark Mallouk, Jez Butterworth (Llibre: Dick Lehr, Gerard O’Neill). Música: Tom Holkenborg. Fotografia: Masanobu Takayanagi. Intèrprets: Johnny Depp, Joel Edgerton, Benedict Cumberbatch, Rory Cochrane, Jesse Plemons, Dakota Johnson, Kevin Bacon, Peter Sarsgaard, Corey Stoll, Juno Temple, Julianne Nicholson, Adam Scott, David Harbour, Jeremy Strong, W. Earl Brown, Brad Carter, Sienna Miller.

dimecres 9 a les 22:30 h

dijous 10 a les 22:30 h


dissabte 12 a les 22:30 h

diumenge 13 a les 20 h

 Veure tràiler:   Black Mass                           

Un thriller a l'estil de James Gray, basat en fets reals, amb referents del cine dels setanta, amb una magnifica interpretació de Johnny Depp, en el paper d'un mafiós irlandès al qual vol convèncer l'FBI perquè col·labore amb ells per a eliminar la màfia italiana.
 


 

SED DE MAL

TOTouch of Evil. USA. 1958. 108 minuts. Idioma: anglés sub. castellà. NR-12

Director: Orson Welles. Guió: Orson Welles (Novel·la: Whit Masterson). Música: Henry Mancini. Fotografia: Russell Metty. Intèrprets: Charlton Heston, Janet Leigh, Orson Welles, Marlene Dietrich, Joseph Calleia, Akim Tamiroff, Dennis Weaver, Ray Collins, Mercedes McCambridge, Joseph Cotten, Zsa Zsa Gabor.

 

divendres 11 a les 20 h

dissabte 12 a les 20 h

 

Veure tràiler:   Sed de mal           

 

Obra mestra d'Orson Welles amb un impressionat repartiment i història complexa sobre el poder i la corrupció. Especial menció al espectacular plànol seqüència del començament del film, un prodigi de domini de la tècnica i posada en escena, és sens dubte, un dels millors inicis de la història del cine.

  


 

 DIRECTORI

CENTRE CULTURAL DE CAIXA ONTINYENT
c/ Josep Melcior Gomis, 3

CINE CLUB UTIYE
c/ Pintor Segrelles, 1 El Teler

EDICIONES BABYLON
c/ Músic Martínez Valls, 56 baix

LLÁMAME LOLA
c/ Músic Vert, 22 baix

LA LLIBRERIA
c/ Músic Martínez Valls, 18 baix 

LINKS:

 

  


  

ORGANITZA

AJUNTAMENT D'ONTINYENT
CLUB DE LECTURA D'ONTINYENT
CINE CLUB UTIYE 

PATROCINA 

CAIXA ONTINYENT
EDICIONES BABYLON

COL·LABORA

LA LLIBRERIA
LLÁMAME LOLA
CERVESA ARTESANA GRAM
EDICIONES DESTINO
EDICIONES ALMUZARA

 

montatge logos