EL CINE CLUB UTIYE: ELS SEUS PRIMERS ANYS
per José Ángel Gironés, primer president de l’Utiye

 

Els orígens del Cine Club Utiye, segons el meu parer, es podrien situar, cinematogràficament parlant, en dos fets: un que es va produir a nivell  de tota Espanya i un altre, de caire cultural, que es va donar a Ontinyent a finals dels anys 50 i principis dels seixanta del passat segle XX.

Situaria el primer en la creació de la Junta Superior de Censura Cinematográfica l’any 1938 per part del Govern franquista amb la finalitat, dictaven les seues normes, d’establir la fiscalización moral del cine en su aspecto político, pedagógico y castrense. De manera que els afeccionats al cine teníem molt limitada la possibilitat de conèixer obres poc comercials, tendències renovadores, pel·lícules clàssiques, etc, no subjectes a eixes normes, com no fóra viatjant a França (Perpinyà i París centraren els nostres “viatges cinèfils” d’aquells anys de “cine censurat”), a Alemanya, i a altres països alliberats d’aquest filtre.

En quant al segon aspecte de motivació, podria dir que va nàixer, com a fil conductor d’aquell grup de persones que al Centre Excursionista d’Ontinyent (aleshores “Fontinient”), en aquells anys, vam emprendre, com a complement de la finalitat pel que fou creat, tota una sèrie d’activitats culturals (conferències, lectures teatralitzades, exposicions d’art, audicions musicals, programes radiofònics, etc.), que donaren lloc a la creació d’un focus de consciència col·lectiva, potser limitada a pocs però fins aleshores inexistent a Ontinyent, i van permetre assumir el fet cultural, en tota la seua extensió, com a necessitat humana.

D’entre eixe grup també va sorgir la revista Escala, que es va publicar, a Ontinyent (amb més èxit d’acceptació forana que local) des de febrer de l’any 1963 fins a l’octubre del 1964, en el contingut de la qual figuraven molts treballs sobre cinema, fins i tot un número –el 7, de desembre de 1963 – íntegrament dedicat a ell. Van vindre després, iniciades el mateix any i formant part de les activitats de les Festes de la Puríssima, encara que amb programació, presentació, etc, per part dels mateixos que fèiem Escala, i algú més, les denominades Jornadas cinematográficas. Les primeres d’elles estaven dedicades al cinema europeu, amb la projecció en l’Echegaray d’El año pasado en Marienbad, d’Alain Resnais (França,1961),Ocho sentencias de muerte, de Robert Hamer (Gran Bretanya,1949) i El séptimo sello, d’Ingmar Bergman (Suècia,1956). Projeccions que van tindre prou èxit de públic i que es van repetir en 1964, 1966 i 1967. Activitats totes aquestes de les quals el lector interessat pot informar-se  més àmpliament i detalladament en els meus dos treballs publicats a la revista Almaig (1).

 

Llegeix més...

Quan l’any 1968 José Ángel Gironés, Jaime Bernabeu, Rafael Galiana i un grup de persones entusiastes van crear el Cine Club Utiye, ni se’ls va passar pel cap que assistirien a la commemoració del seu 50 Aniversari, i amb activitat viva any rere any. És un fet insòlit i excepcional que, en un país de festa i pandereta, una associació cultural arribe al mig segle d’existència. El Cine Club Utiye d’Ontinyent naix el 20 d’octubre de 1968 al Teatre Echegaray amb la projecció de la pel·lícula El criminal, de Joseph Losey. Des d’aleshores s’han exhibit més de 2.500 títols, l’equivalent a unes 5.000 hores de projecció. Sense un espai propi al començament, amb el temps les projeccions han anat passant per totes les sales de cinema de la nostra ciutat, malauradament desaparegudes a hores d’ara: La Niñez, el Cine Lara, el Cine Palafox i, des de l’any 2008, el Centre Comercial El Teler, on actualment realitzem les sessions setmanalment.
 

L’Utiye realitza una activitat complementària al cine que es programa a les sales comercials, ja que se centra fonamentalment en el cinema d’autor i de qualitat, el cinema en valencià, el cinema que es produeix a l’estat espanyol, a Europa i a tot el món, sempre en versió original, la qual cosa que ha fet del nostre Cine Club una referència a la nostra comarca i a les comarques veïnes, essent com és una de les principals i més antigues associacions culturals de la nostra ciutat.
 

Llegeix més...

montatge logos